ανοίγει ευρέως στις αμερικάνικες αίθουσες το “Requiem for a Dream” του Darren Aronofsky, ο οποίος στη δεύτερη μόλις μεγάλου μήκους προσπάθεια του, βασισμένος στη νουβέλα του 1978 από τον Hubert Selby Jr., δημιουργεί μία από τις πιο συγκλονιστικές ταινίες αναφορικά με την εξάρτηση από τις (ναρκωτικές και όχι μόνο) ουσίες.

Πρωταγωνιστούν οι Ellen Burstyn, Jared Leto, Jenifer Connelly και Marlon Wayans οι οποίοι μεταφέρουν στα μάτια των θεατών με τρομερά “αποπνικτικό” τρόπο την κόλαση που βιώνουν οι ρόλοι τους, με τον σκηνοθέτη να αναδεικνύει το σπάνιο ταλέντο του μέσα από μία διαρκή κίνηση μυριάδων μονταρισμένων κινηματογραφικών μηνυμάτων.

Μάλιστα η 68χρονη τότε Burstyn που υποδύεται την γιαγιά του Leto εθισμένη σε χάπια διαίτης, κάνει μία από τις κορυφαίες εμφανίσεις της σπουδαίας καριέρας της και κερδίζει την έκτη υποψηφιότητα της στα Όσκαρ.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης η μουσική του Clint Mansell για την ταινία η οποία αν και δε βρέθηκε “παρούσα” την εποχή εκείνη σε ανάλογα βραβεία, θεωρείται μία από τις κορυφαίες σύγχρονες συνοδείες σε χολιγουντιανή ταινία. Μάλιστα το περίφημο κομμάτι “Lux Aeterna” έχει παρουσιαστεί από τότε παραλλαγμένο σε δεκάδες άλλα τρέιλερ, όπως σε ένα από αυτά του “The Lord of the Rings: The Two Towers”.

Trivia: – O κάμεραμαν και διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας, Matthew Libatique, στον εξαίσιο μονόλογο της Burstyn σχετικά με το γήρας (δείτε τη σκηνή εδώ), δεν κατάφερε να ελέγξει τα δάκρυα του με αποτέλεσμα να πέσουν στην κάμερα και αυτή παράλληλα να χάσει την εστίαση της από το σημείο που είχε ζητήσει ο Aronofsky. Όταν ο σκηνοθέτης φώναξε να σταματήσει το γύρισμα ώστε να μιλήσει γι’αυτό στον Libatique μη γνωρίζοντας ότι εκείνος έκλαιγε, παρατήρησε τι συμβαίνει και τελικά συμπεριέλαβε αυτό ακριβώς το πλάνο στην ταινία!

– Ο Aronovsky ζήτησε από τους Leto και Wayans να αποφύγουν το σεξ και τη ζάχαρη για ένα μήνα ώστε να έχουν καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης εξάρτησης κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Μάλιστα ο Leto έχασε πολλά κιλά και λέγεται ότι έγινε πραγματικά φίλος με ηρωΐνομανείς από το Μπρούκλυν ώστε να μάθει περισσότερα για το πώς αισθάνονται.

Advertisements