ανοίγει ευρέως στις αμερικάνικες αίθουσες το γουέστερν “Οι δύο ληστές” (πρωτ. τίτλος “Butch Cassidy and the Sundance Kid“) σε σκηνοθεσία του George Roy Hill με πρωταγωνιστές τους Paul Newman και Robert Redford. Βασίστηκε σε πραγματικά περιστατικά από τη ζωή των ληστών Butch Cassidy και Sundance Kid και τη δράση τους στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι…περιπέτειες τους -αποτυπωμένες με αρκετη δόση χιούμορ- μάλιστα δεν άργησαν να τραβήξουν τα φώτα επάνω τους κάνοντας πάνω από 100 εκ. εισπράξεις, με την ταινία να γίνεται εν τέλει η πιο επιτυχημένη εμπορικά του 1969.

Στάθηκε επίσης ως απ’τις πλέον καθοριστικές συμμετοχές των δύο πρωταγωνιστών τόσο για τη μετέπειτα στενή φιλία τους αλλά τόσο και την καριέρα του Redford (ο ίδιος υποστηρίζει ότι την οφείλει στον Newman που τον επέλεξε τότε) καθότι μέχρι τότε καμία άλλη ταινία που έκανε την εμφάνιση του δεν είχε δημιουργήσει τέτοιο ντόρο, μετατρέποντας τον αυτόματα σε αστέρα του Hollywood.

Η ταινία προτάθηκε για επτά Όσκαρ (μεταξύ αυτών για ταινία και σκηνοθεσία για πρώτη φορά στην καριέρα του Hill) κερδίζοντας τα τέσσερα, για σενάριο (William Goldman), φωτογραφία, μουσική και τραγούδι.

Trivia: – Η πραγματική αδερφή του Cassidy, Lula Parker Betenson, συνήθιζε να επισκέπτεται το σετ και φαινόταν εκστασιασμένη από την εξαιρετική ακρίβεια του σεναριογράφου και του Paul Newman στην απεικόνιση του. Μάλιστα πείστηκε να κάνει και διαφημίσεις για την ταινία!

Advertisements