ανοίγει στη Νέα Υόρκη το “Ωραία μου Κυρία” (πρωτ. τίτλος “My Fair Lady“) ρομαντικό μιούζικαλ του George Cukor, βασισμένο στο ομώνυμο που ανέβηκε στο Broadway το 1956 το οποίο ήταν μεταφορά του θεατρικού έργου “Πυγμαλίων” του George Bernard Shaw, και σαρώνει στα κινηματογραφικά βραβεία όπως έκανε και στο θέατρο.

Πρωταγωνιστούν ο Rex Harrison ο οποίος είχε κάνει το ίδιο και στις παραγωγές για το Broadway αλλά και το West End theatre του Λονδίνου καθώς και η Audrey Hepburn, ενώ οι Gladys Cooper, Stanley Holloway είναι στους β’ ρόλους. O Harrison υποδύεται έναν διάσημο καθηγητή φωνητικής ο οποίος πάνω στη συζήτηση του με έναν συνταγματάρχη (Wilfrid Hyde-White) περί κοινωνικών τάξεων συμφωνεί σε ένα στοίχημα που θα τον κάνει να προσπαθεί να μετατρέψει μία “λαϊκή” κοπέλα που πουλάει λουλούδια (Hepburn) σε κυρία της υψηλής κοινωνίας, ώστε να αποδείξει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να φαίνεται εντελώς διαφορετικός μέσω της ομιλίας και της προφοράς του.

Προτείνεται για 12 Όσκαρ και κερδίζει τα 8, μεταξύ αυτών της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας (στην 5η και τελευταία φορά που προτάθηκε ο Cukor κατάφερε να κερδίσει), α’ ανδρικό (Harrison), φωτογραφίας και μουσικής. Μάλιστα όσον αφορά την τελευταία, κατά πολλούς πρόκειται για την ταινία με την καλύτερη μουσική επένδυση, με δεκάδες σκηνές που θα ζήλευε οποιοδήποτε σύγχρονο μιούζικαλ, ακολουθώντας την θεατρική του πεπατημένη.

Trivia: Από χίλια κύματα πέρασε η συμμετοχή της Hepburn στο ρόλο της νεαρής ανθοπώλιδος.
Μεταξύ αυτών ήταν η απογοήτευση του Harrison που ήλπιζε ότι θα είχε δίπλα του την Julie Andrews (όπως ήταν στο Broadway), και όχι κάποια που όπως είχε πει “δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα έξω από τις αίθουσες χορού, ακριβώς αντίθετα απ’την Eliza Doolittle (σ.τ.μ. το κορίτσι στην ταινία)”. Όταν ρωτήθηκε όμως καιρό μετά ποια ήταν η αγαπημένη ηθοποιός που είχε πρωταγωνίστρια δίπλα του απάντησε με μεγάλη σιγουριά “η Audrey στο Ωραία μου Κυρία“.

Η ίδια εν τω μεταξύ όταν παρατηρήθηκε από τους παραγωγούς σχετικά με το ότι δεν είχε την απαραίτητη δύναμη στη φωνή και θα έπρεπε αυτή να “ντουμπλαριστεί”, αποσύρθηκε από το σετ.
Επέστρεψε την επόμενη μέρα και ζήτησε συγγνώμη απ’όλους.
Πάντως αργότερα αποκάλυψε ότι με αυτόν τον όρο δε θα είχε δεχθεί ποτέ το ρόλο.

Τελικά η Julie Andrews η οποία είχε απορριφθεί από την παραγωγή επειδή δεν ήταν μεγάλο όνομα ακόμη στο σινεμά, έπαιξε στο “Mary Poppins” την ίδια χρονιά και κέρδισε Όσκαρ, BAFTA και Χρυσή Σφαίρα μεταξύ άλλων, κάνοντας γνωστό το όνομα της σε όλο τον κόσμο!

Advertisements