κάνει πρεμιέρα το “Clerks“, ασπρόμαυρη κωμωδία με την οποία στην ουσία “έφτιαξε” το όνομα του ο ιδιόρρυθμος σκηνοθετικά Kevin Smith, φέρνοντας την εις πέρας με κόστος μόλις 27.000 δολλάρια και γυρνώντας τη στο μαγαζί (ψιλικατζίδικο) που δούλευε στην πραγματικότητα. Κάνει στο box office πάνω από 3 εκατομμύρια κι ενώ η ταινία δεν έπαιξε καν σε πάνω από 50 κινηματογράφους!

Το σενάριο ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο ίδιος επίσης, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ήταν οι Brian O’Halloran, Jeff Anderson, Marilyn Ghigliotti και Jason Mewes με τον οποίο συνθέτει ο Smith το κυνικό δίδυμο “Bob & Silent Jay”, το οποίο θα γράψει τη δική του “καλτ” ιστορία.

Στην ουσία της η ταινία ακολουθεί τις “περιπέτειες” στις οποίες μπλέκουν δύο φίλοι εργαζόμενοι σε ψιλικατζίδικο και την συζήτηση της κοσμοθεωρίας τους, και δέχθηκε αρκετά θετικά σχόλια, παρά τη φθηνή παραγωγή της, για το ρεαλισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει την σύγχρονη εργασιακή εποχή μέσα βέβαια και από τα ευτράπελα της.

Αργότερα γίνεται από σειρά κινουμένων σχεδίων, μέχρι και κόμιξ, ενώ το 2006 κυκλοφορεί και το σίκουελ “Clerks II” το οποίο επίσης δε τα πηγαίνει καθόλου άσχημα, ενώ ακόμη συζητάται και η περίπτωση παραγωγής και τρίτου μέρους.

Trivia: -Η…τρέλα του Kevin Smith για να καταφέρει τη δημιουργία της ταινίας τον οδήγησε σε αρκετές αλλαγές στη μέχρι τότε ζωή του.
Αρχικά, για περίπου 21 μέρες ξέχασε σχεδόν τι θα πει ύπνος, καθότι έπρεπε να δουλεύει στο μαγαζί 6 το πρωί με 11 το βράδυ και ύστερα να γυρνάνε τις σκηνές απ’τις 11 μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, οπότε προσπαθούσε να ξεκλέψει μία με δύο ώρες την ημέρα!

Παράλληλα μεταξύ άλλων αναγκάστηκε να πουλήσει ένα μεγάλο μέρος των κόμιξ που μάζευε από παιδί όντας μεγάλος φαν, ώστε να βοηθήσει στην εύρεση χρημάτων για την παραγωγή της.

Advertisements