κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη το “All About Eve” (μτφ. “Όλα για την Εύα”), δράμα του Joseph L. Mankiewicz, με πρωταγωνίστριες τις Bette Davis, Anne Baxter και συμμετοχή μεταξύ άλλων και της νεαρής τότε Marilyn Monroe. Η ταινία δεν αργεί να γίνει μία απ’τις πιο χαρακτηριστικές της κλασικής περιόδου του Hollywood.

Η υπόθεση της εκτυλίσσεται στον “φαντασμαγορικό” αλλά και αδυσώπητο κόσμο του Broadway και εξιστορείται η άνοδος στην κορυφή ενός κοριτσιού (Baxter) που ξεκινά από απλή θαυμάστρια και ύστερα βοηθός του μεγάλου αστεριού της εποχής που όμως έχει αρχίσει λόγω ηλικίας να φθίνει (Davis), έχοντας πάντα κατά νου ένα πλάνο για να το καταφέρει.

Η ταινία κερδίζει έξι Όσκαρ, τα δύο εκ των οποίων για τη σκηνοθεσία και το γράψιμο του Mankiewicz o οποίος ήταν από τους καλύτερους οραματιστές κινηματογραφιστές της εποχής, ενώ επίσης αυτά για την καλύτερη ταινία, ήχο, κοστούμια και β’ ανδρικό με τον George Sanders.
Συνολικά θα φτάσει τις 14 (!) υποψηφιότητες κρατώντας το σχετικό ρεκόρ μέχρι σήμερα, πλέον μαζί με τον “Τιτανικό” που βέβαια ήρθε 47 χρόνια μετά από την “Εύα”. Αξίζει να αναφέρουμε μόνο σχετικά με το ερμηνευτικό σκέλος ότι υποψήφιες ήταν επίσης οι Baxter, Davis (α’) όσο και οι Celeste Holm και Thelma Ritter (β’)!

Trivia: – Το σενάριο είναι βασισμένο σε σύντομη ιστορία που είχε γράψει η Mary Orr για το Cosmopolitan, εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα της ζωής της ηθοποιού Elisabeth Bergner, όμως δε της δόθηκαν ποτέ τα credits στους τίτλους της ταινίας.

– Τόσο η Davis όσο και η Baxter δεν ήταν οι ομόφωνες επιλογές των παραγωγών και του σκηνοθέτη. Μάλιστα για την πρώτη λέγεται ότι υπήρχαν πέντε επιλογές πριν από αυτή καθώς τότε είχε μείνει ελεύθερη από τη Warner εξ αιτίας των τελευταίων αποτυχημένων ταινιών που μετρούσε, όμως για διάφορες λεπτομέρειες απορρίφθηκαν!

– Κι όμως ίσως το σενάριο θα λέγαμε ότι…”επαληθεύτηκε” στην πραγματική ζωή και μάλιστα εις διπλούν. Η εξαιρετική ερμηνεία της Baxter που τελικά της έδωσε υποψηφιότητα για το α’ γυναικείο και όχι το β’ λέγεται ότι κατάφερε να “σπάσει” τις ψήφους και να χάσει το Όσκαρ η Davis. Όμως μετά τη συγκεκριμένη ταινία δεν κατάφερε να εμφανιστεί σε κάτι ανάλογο, ενώ αντιθέτως αυτή που με λίγα μόνο λεπτά κατάφερε να κλέψει την παράσταση ήταν η ανερχόμενη Marilyn Monroe που στα επόμενα χρόνια ξεπέρασε την φήμη και της Baxter και συμμετείχε σε μεγάλες χολιγουντιανές επιτυχίες, φτάνοντας να κερδίσει βραβεία και στις Χρυσές Σφαίρες.

Advertisements