κάνει πρεμιέρα στην Ισπανία ο “Λαβύρινθος του Πάνα” (πρωτ. τίτλος “El Labirento del Fauno”), ταινία φαντασίας που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Guillermo del Toro, ξεπερνώντας αισθητικά οποιαδήποτε προηγούμενη προσπάθεια του και κάνοντας (ξανά, μετά το Hellboy) παγκόσμια επιτυχία.

Ρεαλισμός και φαντασία αναμειγνύονται εντυπωσιακά σε αυτό το δράμα που λαμβάνει χώρα λίγα χρόνια μετά τον ισπανικό εμφύλιο κατά τη δικτατορία του Φράνκο, με την πρωταγωνίστρια Οφηλία (Ivana Baquero), ένα μικρό κορίτσι, να προσπαθεί να βρει διαφυγή από τα γεγονότα και τον σκληρό πατριό της (Sergi López), λοχαγό του φρανκικού στρατού, μέσω ενός φανταστικού σύμπαντος.

Στα Όσκαρ γράφει ιστορία, καθώς γίνεται η ταινία από την Ισπανία με τα περισσότερα, κερδίζοντας τρία, για καλλιτεχνική διεύθυνση, φωτογραφία και μέικαπ ενώ ήταν υποψήφια και για τον ήχο, το σενάριο και καλύτερη ξένη ταινία (έχασε από το επίσης καθηλωτικό “The Lives of Others”).

Trivia: Ο del Toro ξέχασε το σημειωματάριο του στο οποίο είχε σημαντικές ιδέες, ζωγραφιές και κομμάτια πλοκής της ταινίας, στο πίσω μέρος ενός Ταξί στο Λονδίνο και εκεί θεώρησε ότι ήταν και το τέλος του πρότζεκτ.
Παρ’όλα αυτά όταν ο ταξιτζής κατανοώντας τη σημασία που μπορεί να είχαν, κατάφερε να εντοπίσει τον del Toro και να του το επιστρέψει, ο Μεξικανός σκηνοθέτης ξεκίνησε ακόμη πιο δυναμικά την τελειοποίηση του θεωρώντας το σημάδι για την πορεία της ταινίας.

(στη φωτό ο del Toro με ένα από τα…τέρατα του, τον Φαύνο ή Πάνα -όπως μάλλον λανθασμένα αναφέρθηκε στην αγγλική-, στο σετ)

Advertisements