ανοίγει στις Η.Π.Α ο “Άνθρωπος Ελέφαντας”, βιογραφικό δράμα του David Lynch, βασισμένο πάνω στη ζωή του Joseph Merrick, το οποίο θεωρείται η πρώτη κορυφαία προσπάθεια του διάσημου σκηνοθέτη, που του χαρίζει την αναγνωρισιμότητα με την υποψηφιότητα του μεταξύ άλλων και στα Όσκαρ.

Η ταινία λαμβάνει χώρα στην Αγγλία του 19ου αιώνα και έχει να κάνει με τις προσπάθειες ενός χειρούργου να περιθάλψει σωματικά και ψυχικά έναν παραμορφωμένο από σπάνια ασθένεια άντρα, ο οποίος συχνά γίνεται αντικείμενο χλευασμού και αναγκάζεται να περιφέρεται στα σόου του ιδιοκτήτη του. Τον “elephant man” ο οποίος στο σενάριο αναφέρεται ως John Merrick, υποδύεται ο John Hurt, ενώ τον γιατρό Frederick Treves παίζει ο Anthony Hopkins.

Συνολικά η ταινία λαμβάνει οκτώ υποψηφιότητες στα Όσκαρ του 1981, για καλύτερη ταινία, α’ ανδρικό (Hurt), σκηνοθεσία, διασκευασμένο σενάριο (βασίστηκε στα βιβλία “The Elephant Man and Other Reminiscences” του Treves και “The Elephant Man: A Study in Human Dignity” του ανθρωπολόγου Ashley Montagu), καλλιτεχνική διεύθυνση, κοστούμια, μοντάζ και μουσική.

Trivia: Τουλάχιστον ένα εξάωρο χρειαζόταν να περιμένει κάθε μέρα γυρισμάτων ο John Hurt μέχρι η εφαρμογή του μέικαπ να του επιτρέψει να ξεκινήσει, ενώ άλλες δύο ώρες ήθελαν οι υπεύθυνοι για να το αφαιρέσουν. Έφτανε στις 5 το πρωί και έφευγε μετά τις 10 το βράδυ.

Advertisements