γίνεται η πρεμιέρα της αστυνομικής περιπέτειας “Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία” (πρωτ. τίτλος “The French Connection”, βασισμένο στο ομώνυμο πεζογράφημα του Robin Moore), η ταινία με την οποία ουσιαστικά ο William Friedkin συστήνει το ιδιαίτερο στυλ του στους κορυφαίους σκηνοθετικούς κόλπους του Hollywood, πριν καθηλώσει το κοινό δύο χρόνια μετά με τον “Εξορκιστή”.

Πρωταγωνιστεί ο Gene Hackman, ο Roy Scheider και ο Fernando Rey, με τους δύο πρώτους να υποδύονται ντετέκτιβς της Νέας Υόρκης που προσπαθούν να σταθούν εμπόδιο στη διακίνηση ηρωίνης από γαλλική σπείρα της οποίας τον “εγκέφαλο” υποδύεται ο Rey.
Ο Friedkin αρέσκεται να παίζει στην ταινία τόσο με τα συναισθήματα που βγάζουν στον θεατή οι τρόποι των πρωταγωνιστών (πολλές φορές ο αστυνομικός είναι πιο σκληρός από τον έμπορο και σχεδόν ή …απόλυτα παράνομος) όσο και με την κάμερα στις φρενήρεις σκηνές καταδίωξης, που έχουν μείνει στην ιστορία.

Η ταινία παίρνει οκτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ και κερδίζει πέντε, σαρώνοντας στην ουσία, καθότι πρόκειται γι’αυτές της καλύτερης ταινίας, α’ ανδρικού (το πρώτο Όσκαρ του Hackman), σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου και μοντάζ (ήταν υποψήφια και στο β’ ανδρικό με τον Scheider, την φωτογραφία και τον ήχο), ενώ απέναντι της εκείνη τη χρονιά είχε μεταξύ άλλων το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” του Kubrick. Μάλιστα ο Friedkin με αυτή τη νίκη έγινε ο δεύτερος νεότερος σκηνοθέτης που πήρε Όσκαρ (στα 36 του).

Advertisements