κάνει πρεμιέρα στην Τσεχοσλοβακία το δράμα “το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού” (πρωτ. τίτλος “Obchod na korze”) σε σκηνοθεσία του διδύμου Ján Kadár και Elmar Klos, το οποίο διαδραματίζεται στην κατεχόμενη από τους Ναζί Σλοβακία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και λαμβάνει εξαιρετικές κριτικές.

Πρωταγωνιστές η Ida Kaminska στο ρόλο της ηλικιωμένης Εβραίας ιδιοκτήτριας ενός μαγαζιού και ο Jozef Kroner ως Σλοβάκος ξυλουργός που στέλνεται ως νέος διαχειριστής, και οι οποίοι αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις παρά τις προσπάθειες εκκαθάρισης και προπαγάνδας κατά των Εβραίων από τους κατακτητές.

Θεωρείται η κορυφαία προσπάθεια των Kadár-Klos στα περίπου 17 χρόνια συνεργασίας τους, με την ταινία να παίρνει το Όσκαρ ως η καλύτερη ξενόγλωσση το επόμενο έτος. Οι σκηνοθέτες βραβεύονται επίσης στις Κάννες, στη Νέα Υόρκη, στο Κάνσας, στα ιταλικά βραβεία του David di Donatello και αλλού.

Μάλιστα υποψήφια για το α’ γυναικείο τόσο στα Όσκαρ όσο και στις Χρυσές Σφαίρες ήταν και η συγκλονιστική Kaminska για πρώτη και μοναδική φορά στην καριέρα της στα 68 της χρόνια.

Advertisements