ανοίγει στις Η.Π.Α μία απ’τις πιο αναγνωρίσιμες ρομαντικές κομεντί στην ιστορία του Hollywood, το “Breakfast at Tiffany’s” του σκηνοθέτη Blake Edwards βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Truman Capote, με πρωταγωνίστρια την Audrey Hepburn η οποία “πολιορκούσε” πλέον τα βραβεία της εποχής όπως την πολιορκούσε στην ταινία ο George Peppard.

Η Hepburn παίζει τον ρόλο της Holly Golightly -μακράν ο πιο πολυπαιγμένος της στα μίντια- και κερδίζει την τέταρτη υποψήφιοτητα της για το Όσκαρ α’ γυναικείου σε εννέα χρόνια (!), ενώ ο Peppard υποδύεται τον Paul Varjak, γείτονα της στη Νέα Υόρκη, με τον οποίο έπειτα από μία σειρά έντονων καταστάσεων ερωτεύονται σφόδρα.

Η ταινία πάντως μένει στην ιστορία και για την μουσική της, καθώς ο Henry Mancini παίρνει δύο Όσκαρ για το καλύτερο κομμάτι (μαζί με τον στιχουργό Johnny Mercer), το “Moon River” το οποίο ερμηνεύει εντυπωσιακά η Hepburn (δείτε το εδώ), αλλά και την μουσική επένδυση του φιλμ εν γένει.

Trivia: -Κι όμως το “Moon River” λίγο έλειψε να μην εμφανιστεί ποτέ στην ταινία καθώς παραγωγός της Paramount μετά την πρώτη θέαση τόνισε ότι πρέπει να το ξεφορτωθούν, εκεί όμως ήρθε η Hepburn να απαντήσει αφοπλιστικά…”μόνο πάνω απ’το πτώμα μου”!

-Ο Capote όταν έγραψε τη νουβέλα είχε ονειρευτεί στον ρόλο της Golightly στη μεγάλη οθόνη την Marilyn Monroe όμως ο καθηγητής υποκριτικής, Lee Strasberg, την αποθάρρυνε. Η εταιρεία λοιπόν στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι η δουλειά θα γίνει με την Hepburn φτάνοντας μάλιστα τον μισθό της στις 750.000 δολλάρια, ποσό που την έκανε την πιο ακριβοπληρωμένη σταρ της εποχής. Αργότερα ο Capote μάλιστα είπε το θρυλικό “η Paramount με πρόδωσε με κάθε πιθανό τρόπο και πήρε την Audrey”.

Advertisements