κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες το δράμα του Cecil B. DeMille “Οι δέκα εντολές”, βασισμένο στην Βιβλική ιστορία του Μωυσή και την αποστολή που του ανατέθηκε από τον Θεό. Πρόκειται ίσως για την πιο αξιοσέβαστη χολιγουντιανή απεικόνιση προσώπου από τον θρησκευτικό χώρο.

Ο Charlton Heston παίζει τον Μωυσή σε έναν από τους ρόλους σίγουρα που θα τον οδηγήσουν αργότερα και στον πρωταγωνιστικό για το Ben Hur (1959) με το οποίο θα κέρδιζε το μοναδικό του ερμηνευτικό Όσκαρ. Η ταινία παίρνει επτά υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ακαδημίας μεταξύ αυτών και για καλύτερη ταινία και φωτογραφία, ενώ κερδίζει αυτό των ειδικών εφέ.

Το 1999 επιλέγεται ανάμεσα σε αυτές που θα προστατεύονται στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των ΗΠΑ από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (με άλλα λόγια την εθνική τους Βιβλιοθήκη) ως ταινία με χαρακτήρα “πολύ σημαντικό πολιτιστικώς, ιστορικώς ή/και αισθητικώς”. Παράλληλα το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατατάσσει στο νο. 10 στο είδος των κορυφαίων επικών ταινιών.

Trivia: To ABC έχει δεχθεί το 1999 τις περισσότερες κλήσεις από “αγανακτισμένους” αμερικανούς σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ταινία, όταν μετά από 26 σερί χρόνια προβολής της την περίοδο του Πάσχα, τη συγκεκριμένη χρονιά για κάποιο λόγο αποφάσισε να μην το κάνει!

Advertisements