κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο η “Γέφυρα του Ποταμού Κβάι” (κατά κόσμον “The Bridge on the River Kwai”) μία απόπειρα του David Lean που αποτέλεσε την αρχή της χρυσής σκηνοθετικής εποχής στη ζωή του, με το πολεμικό αυτό δράμα να κερδίζει επτά Όσκαρ και να του ανοίγει το δρόμο για το επόμενο “έπος” του, τον “Λόρενς της Αραβίας”.

Πλειάδα μεγάλων σκηνοθετών έχει κατά καιρούς ακουστεί ότι απέρριψε την ιδέα της ταινίας πριν αναλάβει ο Lean, ενώ αυτός θέλησε για πρωταγωνιστές τους William Holden και Alec Guinness. Ο δεύτερος μάλιστα είχε επίσης πολλούς ενδοιασμούς αρχικά για τον ρόλο του συνταγματάρχη Nicholson, όμως όταν το “πήρε ζεστά”, αυτός του απέφερε το μοναδικό Όσκαρ (α’ ανδρικό) στην πλούσια καριέρα του (έχει ακόμη ένα τιμητικό). Τα άλλα έξι που κέρδισε η ταινία ήταν της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου, φωτογραφίας, μοντάζ και μουσικής.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Pierre Boulle “Le Pont de la Riviere Kwai” (1952), η ταινία εν γένει αποτελείται από φανταστικές ιστορίες στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την προσπάθεια συνύπαρξης Ιαπώνων αρχηγών και Βρετανών αιχμαλώτων με στόχο την κατασκευή μίας γέφυρας που θα ένωνε την Βιρμανία με την Ταϊλάνδη, όμως πατάει επάνω και σε αυτή της πραγματικής κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής της Βιρμανίας το 1942/43.

Trivia: Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων (έγιναν στο μεγαλύτερο μέρος τους στη Σρι Λάνκα) ο David Lean παρασύρθηκε από ρεύμα ποταμού και λίγο έλειψε να έχει τραγική κατάληξη, όμως ο νεαρός τότε ηθοποιός Geoffrey Horne του έσωσε τη ζωή.

Advertisements