κάνει πρεμιέρα στο Τέξας το “The Texas Chain Saw Massacre” (ελληνική απόδοση “Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι”) του Tobe Hooper, που θα καταφέρει να γίνει “καλτ φαινόμενο” και θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλές μεταγενέστερες ταινίες τρόμου.

Γυρισμένο ως επί το πλείστον με άγνωστους ηθοποιούς σε πραγματικές τοποθεσίες θα δοθεί στο φιλμ μια πολύ “αληθοφανής” αίσθηση, σε σημείο να υπάρχει κόσμος που βγαίνει απ’τις αίθουσες αρχικά ρίχνοντας μόνο κλεφτές ματιές στην εξέλιξη της ταινίας. Αξίζει να σημειωθεί πως κάποια από τα γεγονότα βασίζονται στη ζωή του σήριαλ κίλλερ Ed Gein, αν και κατά το άνοιγμα της εννοήθηκε ότι η ιστορία είναι εξ ολοκλήρου πραγματική για να προσελκύσει το κοινό.
Όπως και να ‘χει, θα φτάσει να κάνει 30εκ. δολλάρια στο αμερικάνικο box office έχοντας μπάτζετ γύρω στα 80.000!

Παρά το γεγονός πάντως ότι από πολλούς θεωρείται μάλλον λανθασμένα κάτι σαν…πρόδρομος των splatter, η ταινία βασίζεται περισσότερο στην ατμόσφαιρα, την αγωνία και τον πόνο των πρωταγωνιστών παρά στο αίμα και τη βία επί της οθόνης.
Από τότε έχουν γίνει αρκετά sequels, remakes, μέχρι και prequel της ενώ ο πρωταγωνιστής Leatherface (τον υποδύθηκε στην original ταινία ο Gunnar Hansen) βρίσκεται…παντού, από κόμικς μέχρι βιντεοπαιχνίδια, έχοντας γίνει αναπόσπαστο κομμάτι, αυτός και το πριόνι του, στην horror κουλτούρα.

Trivia: Ο Hooper έχει δηλώσει πως εμπνεύστηκε τη δημιουργία της ταινίας όταν αναγκασμένος να περιμένει ώρα σε ουρά καταστήματος με βαριά αντικείμενα και σκεπτόμενος τρόπους να περάσει από το πλήθος, είδε τα αλυσοπρίονα.

Advertisements