ανοίγει στην Ουάσινγκτον το αθλητικό δράμα “The Hustler” (ελληνική απόδοση “Ο κόσμος είναι δικός μου”) σε σκηνοθεσία του Robert Rossen με πρωταγωνιστές τους Paul Newman, Jackie Gleason και Piper Laurie. O Newman υποδύεται τον ‘Fast’ Eddie Felson, παίχτη μπιλιάρδου που αφιερώνει τη ζωή του στο να κερδίσει τον θρυλικό αντίπαλο Minnesota Fats (Gleason).

Οι χαρακτήρες και η αρχική ιστορία είναι από το μυθιστόρημα του Walter Tevis με το ίδιο όνομα (1959) με τον ίδιο να συνεργάζεται για το σενάριο της ταινίας με τον Rossen και τον Sidney Carroll καταφέρνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Ενώ συχνά βρίσκεται πάντως στις λίστες για κορυφαίες αθλητικού είδους ταινίες, η πλοκή δεν έχει να κάνει τόσο με το μπιλιάρδο καθεαυτό όσο με το πού μπορεί να οδηγηθεί ένας άνθρωπος από το πάθος του και την εμμονή του για τη νίκη.

Παίρνει υποψηφίοτητες για εννέα Όσκαρ και κερδίζει τα δύο, για την καλλιτεχνική διεύθυνση και την φωτογραφία του Eugen Schufftan, o οποίος ξεπερνά εαυτόν.
Ο Rossen είναι υποψήφιος για ταινία και σκηνοθεσία όμως οι ηθοποιοί είναι αυτοί που κερδίζουν τα φώτα της δημοσιότητας καθότι Newman (α’ ανδρικό), Laurie (α’ γυναικείο), Gleason (β’ ανδρικό) kai George C. Scott (β’ ανδρικό αλλά το αρνήθηκε) είναι όλοι τους υποψήφιοι.

Για τον Newman μάλιστα αυτός ήταν ένας από τους πρώτους μεγάλους ρόλους του (είχε κερδίσει βέβαια άλλη μία υποψηφιότητα για το “Cat on a Hot Tin Roof” το 1959) και πολλοί αισθάνθηκαν ως “αδικία” όταν έχασε το Όσκαρ, παρ’όλα αυτά 25 χρόνια μετά το κέρδισε ενσαρκώνοντας ξανά τον ‘Fast’ Eddie στο ‘Χρώμα του Χρήματος’ του Martin Scorsese, βασισμένο επίσης στη νουβέλα-σίκουελ του “Hustler” γραμμένη από τον Tevis (1984). Ακόμη κυριαρχεί η άποψη ότι το βραβείο δόθηκε ως αναγνώριση στην συναρπαστική πρώτη ερμηνεία του Newman.

Trivia: Gleason και Rossen είχαν παρελθόν με το μπιλιάρδο και ο πρώτος έκανε όλες τις προσπάθειες στην ταινία μόνος του. Ο Newman επίσης το κατάφερε σχεδόν εξ ολοκλήρου ενώ δεν είχε καμία επαφή με το άθλημα εκτός από το πιο δύσκολο trick shot που έφερε εις πέρας ο  Willie Mosconi, ο πιο διάσημος παίχτης στην Αμερική εκείνη την εποχή.

Advertisements