κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η δραματική ταινία “The Defiant Ones” (ελληνική απόδοση “Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες”) του Stanley Kramer διασκευασμένη από μία ιστορία του Nedrick Young, που περιέγραφε τις περιπέτειες ενός μαύρου κι ενός λευκού άνδρα που απέδρασαν κατά τη μεταφορά τους σε φυλακές, αλυσοδεμένοι μεταξύ τους και τελικά ξεπέρασαν κάθε είδους φυλετικούς διαχωρισμούς.

Το καστ απέδωσε εξαιρετικά με αποτέλεσμα οι Tony Curtis (α’ ανδρικό), Sidney Poitier (α’ ανδρικό), Cara Williams (β’ γυναικείο) και Theodore Bikel (β’ ανδρικό) να είναι όλοι υποψήφιοι στα Όσκαρ, όπως φυσικά και ο Kramer για ταινία-σκηνοθεσία.
Aπό τις συνολικά εννέα υποψηφιότητες τελικά κέρδισε στις κατηγορίες του σεναρίου (Harold Jacob Smith σε συνεργασία με τον Young που τότε ήταν στη μαύρη λίστα και το βραβείο του πήγε στο…ψευδώνυμο του, ‘Nathan E. Douglas’) και φωτογραφίας (Sam Leavitt).

Trivia: -Τον ρόλο του Curtis είχε νωρίτερα αρνηθεί ένας εκ των σταρ της εποχής, ο Robert Mitchum, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν αληθοφανής η ιστορία ενός λευκού και ενός μαύρου που έχουν δεθεί μαζί καθότι εκείνη την εποχή ο αμερικανικός Νότος δε θα επέτρεπε κάτι τέτοιο.

-Ένας από τους τεχνικούς συμβούλους στην ταινία ήταν δραπέτης στην πραγματικότητα από ομάδα αλυσοδεμένων και όντας ακόμη καταζητούμενος το όνομα του έμεινε εκτός τίτλων!

Advertisements