…ξεκινάει η προβολή του “Shawshank Redemption” (ελληνική απόδοση “Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ”), του σκηνοθέτη Frank Darabont βασισμένο σε νουβέλα του Stephen King, και το οποίο θα αποτελέσει κατά γενική ομολογία μία από τις κορυφαίες ταινίες που ανέδειξε το Hollywood στον 20ο αιώνα.

Οι Tim Robbins και Morgan Freeman κάνουν εντυπωσιακές ερμηνείες ως αρχικά συγκρατούμενοι και στη συνέχεια αχώριστοι φίλοι που δεν τα παρατούν ποτέ να ονειρεύονται την απελευθέρωση. Ο δεύτερος με τον ρόλο αυτό τίθεται υποψήφιος και για Όσκαρ α’ ανδρικού (συνολικά η ταινία ήταν υποψήφια για επτά, μεταξύ αυτών καλύτερης ταινίας και σεναρίου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν το πρώτο μεγάλου μήκους κινηματογραφικό εγχείρημα του Darabont, ενώ πέντε χρόνια μετά βασίστηκε σε ακόμη ένα βιβλίο του King για να κάνει το ‘κλασικό’ επίσης, “Πράσινο Μίλι”. Μάλιστα υπήρξε πρόταση από τον Rob Reiner ύψους 2.5 εκ. δολλαριών για να αποκτήσει τα δικαιώματα της σκηνοθεσίας της ταινίας όταν διάβασε το διασκευασμένο σενάριο του Darabont, όμως τελικά ο τελευταίος αποφάσισε να το πράξει ο ίδιος.

Η ταινία πάντως έκανε κακό box office και πέρασε απαρατήρητη από πολλούς (ήταν μικρή έκπληξη τότε ότι ήταν υποψήφια για επτά Όσκαρ) όμως όταν άρχισε να κυκλοφορεί σε βίντεο άρχισε να κερδίζει όλο και περισσότερους φαν.

Trivia: O σκηνοθέτης έβλεπε κάθε Κυριακή το “Goodfellas” όσο διήρκησαν τα γυρίσματα ώστε να αντλεί έμπνευση για την αφήγηση της και την απεικόνιση της χρονικής εξέλιξης.

Advertisements