Δεν είναι μεμπτό επ’ουδενί, ούτε θα πρέπει ένας ηθοποιός στο σήμερα να κλείνει τα μάτια απέναντι στο ενδεχομένο να αποτελέσει τον πυρήνα μιας σημαντικής σειράς ταινιών, αν όλα τα πρότερα στοιχεία οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Φανταστείτε παραδείγματος χάριν τον Elija Wood να έλεγε όχι στον “Άρχοντα” γιατί απλά…βαριόταν τις δεσμεύσεις. Μετά Χριστόν προφήτης δε θέλω να γίνω, αλλά έχω την αίσθηση ότι ο συμπαθής νεαρός δεν θα είχε ξαναβρεί ένα ρόλο που θα του παρείχε τόση αναγνωρισιμότητα και ευκαιρίες.

Παρ’όλα αυτά παραμένει ιδιαίτερο το γεγονός ότι εν έτει 2016 υπάρχουν ακόμη αστέρες της μεγάλης οθόνης που δεν πήραν ποτέ μέρος σε δεύτερη ταινία για ένα συγκεκριμένο franchise, την ώρα που το Χόλιγουντ κοιτάζει όλο και περισσότερο το εύκολο κέρδος βασισμένο στην…interactive σχέση του κοινού με τις μη αυτοτελείς ιστορίες και τους ήρωες που απλά δεν πεθαίνουν ποτέ.
Τα παραδείγματα των ηθοποιών αυτών δεν περιορίζονται φυσικά μόνο σε 10, όμως για τώρα θα αρκεστούμε στους ακόμη ενεργούς και δη αυτούς που κατάφεραν να “κερδίσουν” αρκετές φορές τη “μάχη” του box office δίχως τη βοήθεια των σίκουελ (με τυχαία σειρά).

1. Meryl Streep
 Η 67χρονη “βασίλισσα” των βραβείων Όσκαρ έχει λάβει μέρος σε πάνω από 60 ταινίες μέχρι σήμερα και κατάφερε να κάνει τους πάντες να ξέρουν το όνομα της εις τους αιώνες των αιώνων χωρίς τις προσπάθειες αυτές που χωράνε υπόννοιες σίκουελ (εκτός αν έχουμε τόσο νοσηρή φαντασία που εφεύρουμε έναν “Ελαφοκυνηγό 2” ή “Η…δεύτερη εκλογή της Σόφι”). Πάντως κάτι έχει ακουστεί πολλάκις για “Mamma Mia! 2” κι απλά σταυροκοπιόμαστε.

2. Russell Crowe
Επειδή η βιομηχανία σήμερα είναι…αδηφάγα και δεν αφήνει τις επιτυχίες να χαθούν απλά στο χρονοντούλαπο, φτάσαμε κάποτε να ακούσουμε για ένα prequel του “Gladiator” με πρωταγωνιστή φυσικά ξανά τον Αυστραλό αστέρα. Στη συνέχεια φάνηκαν να αλλάζουν τα πλάνα των παραγωγών σε συνάρτηση με την επιθυμία του ίδιου του ηθοποιού για τη…ζωή μετά του Μάξιμου Δέκιμου Μερίδιου και την ανάσταση του από τους θεούς, όμως για καλό μάλλον της ανθρωπότητας η κλασική πια ιστορία του θα μείνει στις αναμνήσεις μας όπως την αγάπησε το κοινό. Πάντως ο Russell έχει ακουστεί για αρκετές ακόμη προσπάθειες να “αναστήσει” παλιότερους ρόλους του, όμως στο συγκεκριμένο άρθρο μας απασχολεί μόνο το τι έκανε -ή μάλλον δεν έκανε- και όχι η παραφιλολογία.

3. Leonardo DiCaprio
Κι όμως ο Λίο τα κατάφερε να συνδεθεί σχεδόν με κάθε ρόλο του από το 2000 και μετά, να είναι ο πλέον περιζήτητος ηθοποιός σήμερα, να έχει καταρρίψει ρεκόρ και ρεκόρ στο box office, όμως όλα αυτά σε δίχως καμία συνέχεια με τα…προηγούμενα. Η καριέρα του εκτός σειρών τηλεόρασης βέβαια ξεκίνησε το 1991 με το τρομακτικο-κωμικο(-τραγικό) “Critters No. 3” όμως για καλή τύχη της μετέπειτα καριέρας του έμεινε μακριά διά παντός από αυτού του είδους horror γένος της εποχής.

4. Kevin Bacon
Γνωρίζει πλέον το Hollywood σαν την…παλάμη του, έχει συνεργαστεί με τόσους σκηνοθέτες και φίλους που σίγουρα δε θα έβαζε κανένας το χέρι του στη φωτιά ότι δεν έχει υποδυθεί δεύτερη φορά κάποιο ρόλο. Κι όμως. “Σκοτώθηκε” στο πρώτο “Friday the 13th” ενώ μάλλον απέφυγε…διακριτικά τα επόμενα “Tremors” μετά την πρώτη προσπάθεια.

5. Jodie Foster
Εντάξει, η Jodie δεν είναι τόσο ενεργή πλέον όπως μία-δύο δεκαετίες πίσω, όμως εξακολουθεί να είναι η κυρία αυτή που αρνήθηκε …το Hannibal!
Μετά το δεύτερο Όσκαρ της που της χάρισε η ερμηνεία της στη “Σιωπή των Αμνών” είπε ένα μεγαλοπρεπές όχι στους παραγωγούς της συνέχειας της, έστω κι αν ποτέ δε θα ξεκαθαριστεί ο λόγος ή οι λόγοι. Ακούστηκαν πολλά, από το ότι δεν άρεσε στη Foster το πώς έφτιαξαν τελικά το πορτρέτο της “Clarice Starling” και το αισθάνθηκε σαν προδοσία στο πρόσωπο που πρωταγωνιστούσε στα βιβλία, ή ότι όπως απλά θέλησε να εξηγήσει αργότερα, είχε στο πρόγραμμα άλλη ταινία εκείνη την εποχή, δική της, και αρνήθηκε ευγενικά. Τα…μισθολογικά που επίσης έχουν ακουστεί τα θεωρούμε κουτσομπολίστικα και θα τα αφήσουμε μακριά μας.

6. Kevin Costner
Η μάλλον πιο…ξεκάθαρη επιλογή στη λίστα. Ο άνθρωπος το έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνει σίκουελ και με τις μέχρι τώρα επιλογές του δεν έχουμε λόγο να μην τον εμπιστευόμαστε. Είχε ταινίες που θα μπορούσε να ακολουθήσει ξανά όπως το “Robin Hood: Prince of Thieves” με το οποίο το 1991 “έσπασε ταμεία” παγκοσμίως, αλλά έμεινε πιστός στον λόγο του.

7. Denzel Washington
 Στη λίστα μπήκε μέχρι να…βγει. Κι αυτό διότι πείστηκε να κάνει το “Equalizer 2” το οποίο θα βγει στις αίθουσες το 2017, μετά την ανέλπιστη επιτυχία του πρώτου το 2014. Παρ’όλα αυτά ο σεβαστός και από τις πέτρες 62χρονος ηθοποιός, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ξέρει πως  είναι γεγονός ότι έχει κάνει στο box office πάνω από 2 δις δολλάρια και ουδέποτε είχε προσπαθήσει σίκουελ.

8. Matthew McConaughey
 O συγκεκριμένος είναι ιδιάζουσα περίπτωση υπό την έννοια ότι εκεί κάπου στις αρχές του 21ου αιώνα προχωρούσε σε επιλογές ταινιών που έκαναν τους κινηματογραφόφιλους να χτυπάνε το κεφάλι τους από απελπισία (δεν κρίνουμε, αναφέρουμε τάσεις…). Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι αν έβρισκε κάτι που “πουλούσε” θα του καθόταν στο σβέρκο κι αυτή είναι μία τεχνική που αρέσει στους δημιουργούς σειρών ταινιών. Αρκετά όμως με τα όσα έκανε ή πιστεύαμε ότι μπορούσε να κάνει ο προσφάτως Οσκαρικός νικητής. Ο McConaughey έγινε “άλλος άνθρωπος” τα τελευταία χρόνια ούτως ή άλλως και φαίνεται να ακολουθεί τον ένα σωστό ρόλο πίσω από τον άλλο, μάλλον γι’αυτό λέγεται ότι έκανε και πίσω από το “Magic Mike XXL”, τη συνέχεια της “στριποκωμωδίας” του 2012 που προβλήθηκε πέρσι. Παρ’όλα αυτά ένα σίκουελ του “Interstellar” (έχει μιλήσει περί τούτου) δεν ακούγεται σε κανέναν κακή ιδέα…

9. Richard Gere
Ο πάλαι ποτέ γόης του Hollywood δεν το επιχείρησε επίσης ποτέ. Έκανε πολλές από τις ταινίες του πολύ μεγάλες επιτυχίες και φέρει ως παράσημο ότι δε θέλησε να ταυτιστεί με κάποιο ρόλο ενώ σίγουρα πολύ εύκολα θα τον “πουλούσε” με το όνομα του και μόνο. Έπαιξε μεν πέρσι στο “The Second Best Exotic Marigold Hotel” το sequel της κωμωδίας του 2011, αλλά εφ’όσον δεν είχε παίξει στην πρώτη ταινία, μπαίνει ακόμη στη δεκάδα.

10. Dennis Quaid
Σίγουρα δεν είναι ο πιο δημοφιλής της λίστας αλλά αυτό τον κάνει στα μάτια μας ακόμη πιο κατάλληλο για να βρίσκεται αυτή. Δεν “κρεμάστηκε” ποτέ από ρόλους, και στα 62 του χρόνια έχει δείξει τεράστια συνέπεια σαν πρωταγωνιστής σε κωμωδίες και δράματα, που θα μπορούσαν να του χαράξουν διαφορετικό δρόμο. Βέβαια έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετά remakes ταινιών, αλλά αυτά μάλλον είναι λόγος για άλλη λίστα. Τουλάχιστον αποφεύχθη η εμφάνιση του στο… κάτι σαν ταινία δράσης “G.I. Joe: Retaliation” μετά από αυτή στο προηγούμενο G.I. Joe, ηθελημένα ή μη.

Advertisements