…η εταιρεία διανομής Allied Artists διαγράφει το όνομα του σεναριογράφου Michael Wilson από τους τίτλους της ταινίας Friendly Persuasion (σκηνοθέτης William Wyler, πρωταγωνιστές Gary Cooper, Dorothy McGurie, Anthony Perkins) καθώς ο Wilson έχει μπει στην blacklist του Hollywood για την άρνηση του το 1951 να καταθέσει σχετικά με την εμπλοκή του με το Κομμουνιστικό Κόμμα και “μη-Αμερικανικές δραστηριότητες”, στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αυτό αργότερα δημιουργεί ντόμινο…ευτράπελων καθώς την επόμενη χρονιά η Ακαδημία δίνει στην ταινία υποψηφιότητα σεναρίου όμως θέλοντας να αποφύγει το “no credit” δίπλα στο όνομα του συγγραφέα, τελικά απορρίπτει την υποψηφιότητα σε αυτές για την τελική επιλογή.

Ο Wilson είχε ήδη κερδίσει το Όσκαρ για το σενάριο του “Μία θέση στον Ήλιο” το 1952 ενώ ήταν υποψήφιος και γι’αυτό του 5 Fingers την επόμενη χρονιά, στη συνέχεια βοήθησε στη συγγραφή και άλλων χωρίς να δει ποτέ το όνομα του επίσημα ή τουλάχιστον γράφοντας με ψευδώνυμο λόγω των κατηγοριών που τον ακολουθούσαν ως κομμουνιστή.

Μάλιστα μετά το Persuasion συνεργάστηκε για το σενάριο σε ακόμη δύο “έπη”, την “Γέφυρα του Ποταμού Κβάι” (1957) και τον “Λόρενς της Αραβίας” (1962). Ήταν υποψήφιος για αμφότερα τα προαναφερθέντα και γνωρίζει πως πήρε το Όσκαρ μαζί με τους Pierre Boulle και Carl Foreman (ο οποίος ήταν επίσης τότε στη μαύρη λίστα) για τη “Γέφυρα”, όμως δεν τον αναγνωρίζει κανείς επίσημα. Πάντως ο ίδιος δε τα παρατάει ποτέ, και γράφει μεταξύ άλλων και για τον “Πλανήτη των Πιθήκων” (1968) και τελειώνει την καριέρα του με το “Che!” (1969).

Τελικά ο Wilson δεν πρόλαβε ποτέ να ξαναδεί εαυτόν στη μεγάλη βραδιά καθώς πέθανε ύστερα από καρδιακό επεισόδιο το 1978.
Αργότερα του απονεμήθηκε φόρος τιμής για διάφορες από τις δουλειές του, ενώ πιο συγκεκριμένα:
– Το 1984 απονεμήθηκε στη μνήμη του το Όσκαρ που δε του δόθηκε το 1958 για τη “Γέφυρα”
– Το 1995 μετά από έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν αυτός που συνεργάστηκε για το σενάριο του “Λόρενς” με τον Robert Bolt, το όνομα του γράφτηκε στα “κιτάπια” της Ακαδημίας για μία ακόμη υποψηφιότητα
– Το 2002 η Ακαδημία αποφασίζει να ξαναγραφτεί το όνομα του ως σεναριογράφος για το Friendly Persusasion, φτάνοντας συνολικά έτσι τις πέντε υποψηφιότητες.

Advertisements